Valósággá válhat mindenki gyerekkori álma: az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hatósága (FAA) a földön és a levegőben is közlekedni képes járműnek adott korlátozott engedélyt.

 

Az Alef Aeronautics autója/repülője a nem túl fantáziadús Alef Model A névre hallgat, és már tavaly októberben megcsodálhatta a nagyközönség egy sajtótájékoztatón. Ha az úton állva látjuk, méretében és kinézetében is egyértelműen sportkocsira hasonlít, még ha meglehetősen extravagánsra is, ami ugye a sportkocsiknál egyáltalán nem hátrány. (Az Alef Aeronautics egyik fő befektetője Tim Draper, aki a Teslát és a SpaceX-et is támogatta korábban,  3 millió dollárt adott a startupnak.)

A hasonlóság itt nagyjából véget is ér. Először is, a földön járva korántsem sportautós a teljesítménye: az amerikai szövetségi jogszabályok értelmében lassú közúti járműnek minősül, így az egyes államok szabályozásától függően 40-56 km/h-s maximális sebességgel közlekedhet az utakon. Ez nem is akkora baj, mert karosszériáját nem acéllemezek, hanem a felhajtóerőt nyújtó fémháló alkotja, amely nagy sebesség mellett aligha nyújtana kellő védelmet ütközés esetén.

Ha valaki nagyobb sebességekre vágyik, át kell kapcsolnia repülő üzemmódba. Az Alef Model A nyolc rotorjának köszönhetően függőlegesen képes fel- és leszállni (innen a besorolása: eVTOL, vagyis electric vertical takeoff and landing). Nincsenek külön szárnyai, maga az egész

kocsitest a szárny, a két személy befogadására képes utastér (pilótafülke?) pedig kettős kardánfelfüggesztésenmbálózva marad a kívánt helyzetben, miközben a teljes jármű elfordul körülötte. (Így maradnak mozdulatlanul a fényképezőképek is a gimbalon.)

https://itbusiness.hu/technology/gadget/repulo-auto-kapott-hatosagi-engedely-az-usa-ban/

forrás: itbusiness.hu