2022. TESZ küldöttgyűlés

2022. május 20- án tartotta meg a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete (TESZ) az évente esedékes rendes Küldöttgyűlését. A TESZ elnöke tájékoztatta a jelenlévőket a szakszervezet 2021 évi munkájáról részletesen bemutatva az ehhez kapcsolódó költségvetést, valamint ismertette a 2022- re vonatkozó várható bevételeket és kiadásokat is. Beszámolójában elmondta, hogy a pandémia miatt a tagság létszáma nagymértékben csökkent és ez természetesen a tagdíjbevételben is tükröződik. Ennek ellenére az előző évek gazdálkodásának köszönhetően a szakszervezet anyagi helyzete továbbra is stabil. A jelenlévők elfogadták a költségvetéseket, majd a küldöttgyűlés a Felügyelőbizottság (FEB) jelentésének felolvasásával és elfogadásával folytatódott. Ezek után az elnök további részletes tájékoztatást adott a TESZ tulajdonában lévő üdülők helyzetéről, ahol a szervezet felajánlására mostanáig az ukrán kollégáink családtagjai voltak elszállásolva. Ezt követően azoknak a szervezeteknek a munkájáról esett szó, amelyeknek tagja a TESZ (Magyar Szakszervezeti Szövetség, Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége, European Transport Worker’s Federation- Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége). A megbeszélés közös ebéddel és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Tömegével jön az indiai munkaerő

80 indiai sofőr vendégmunkást vesz fel a sofőrhiány miatt a Waberer’s International.

A logisztikai cég szerint akkora a hiány az európai, így a magyar munkaerőpiacon is a kamionsofőrökből, hogy kénytelenek voltak távolabbi országok munkavállalói felé tekinteni – írta a Portfolio.hu. A cég szerint kedvezőek az európai tapasztalatok az indiai munkásokkal, hiszen felkészültek, jó a munkamoráljuk, de persze meg kell ismerjék a helyi viszonyokat, előírásokat.

Az indiai sofőrök legkorábban július közepén, végén tudnak munkába állni. A Haszon.hu több cikkben is írt arról, hogy sok külföldi, részben indiai vendégmunkás érkezhet a jövőben Magyarországra, hiszen számos gazdasági ágazat – például a vendéglátás, az agrárium –küzd munkaerőhiánnyal.

forrás:transpack.hu

Barna Zsoltot választotta az MKFE elnökévé a Tisztújító Küldöttgyűlés

2022. május 14-én eredményesen zárult a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete Tisztújító Küldöttgyűlése. A küldöttek Barna Zsoltot választották az Egyesület elnökévé. Az elnökhelyettesi tisztséget Varga József nyerte el. Az Árufuvarozási Tanács elnökévé Gégény Tamást, a Személyszállítási Tanács élére pedig Pencz Zoltánt delegálták küldöttek.


A Küldöttgyűlésen rövid értékelő-visszatekintő beszédet mondott Ignácz József Péter, aki egyben azt is tudatta a küldöttekkel, hogy nem indul el az elnöki pozícióért, visszalép a jelöléstől Barna Zsolt javára.

A vezető tisztségviselő jelöltek bemutatkozó beszédeiben megjelentek azok az érdekképviseleti feladatok, amelyek megoldása továbbra is kiemelt cél. Egyben több jelölt utalt azokra a belső feszültségekre is, amelyek károsan hatnak az MKFE működésére, sok energiát vettek el a hatékonyabb tanácsi és testületi munkától.

Barna Zsolt elnökjelölti bemutatkozó beszédében felsorolta azokat a fontos feladatokat, amelyeket továbbra is napirenden kell tartania az Egyesületnek. Az elmúlt időszak eredményeiről szólva rámutatott, hogy számos jó kezdeményezés született az MKFE testületeiben, így az Árufuvarozási Tanácsban is, amelynek elnöke volt a most lezárult ciklusban. Az elnökjelölt a piacvédelmi eredmények között kiemelte a BiReg rendszer tavalyi elindítását, rámutatva, hogy annak létrejöttében elvitathatatlanul fontos szerepe volt Ignácz József Péternek.

forrás: MKFE

Május 1.

A pandémia miatt 2 éve elmaradt rendezvényt idén sikerült megtartani és újra együtt lehettünk a május 1- i munka ünnepén a Városligetben. A Május 1. emlékkőnél a Magyar Szakszervezeti Szövetség ifjúsági- és Nyugdíjas Bizottságainak elnökei mondtak ünnepi beszédet kiemelve a több, mint 100 éve bevezetett napi 8 órás munkaidő jelentőségét. A munkaadók már akkor is a termelékenység visszaesésétől tartottak ugyanúgy, mint mostanában, amikor szóba kerül a heti 4 napos, 32 órás munkaidő bevezetésének lehetősége. A beszédeket követő koszorúzás után az ünneplők együtt vonultak át a szakszervezetek által közösen állított sátorba, ahol már zajlottak a Nagyszínpadi programok. A jó idő is hozzájárult ahhoz, hogy a sok esetben családostól ünneplő, szórakozó kollégáink is jól érezhették magukat az egész napos rendezvényen.

Scroll to Top