Átírná a szakszervezeti tagdíjfizetés önkéntességéről szóló törvényt a kormány. Az érdekvédők szerint ezzel megkezdődött a szervezetek ellehetetlenítése. A VDSZ arra szólítja fel tagjait, hogy tiltakozzanak a működésük megbénítását célzó tervezet ellen.

Székely Tamás szerint, ha a vegyipari dolgozók szakszervezetének mind a 23 ezer tagja kimenne tüntetni, nem lenne hatásos, ennél sokkal nagyobb összefogásra van szükség a szakszervezetek részéről – erről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt. 

A szakszervezet elnöke hangsúlyozta, a tervezetnek súlyos következménye lehet: bár most sokan azt mondják, ez csak a közszférát érinti, de azt gondolja, utánuk a versenyszféra jöhet. 

Elmondta, az új rendszer a munkáltatóknak sem lenne jó, ugyanis nem fogják automatikusan tudni, hogy mekkora a szakszervezeti létszám, így elkezdődik majd a felek között a vita a létszám igazolásáról, és arról, hogy reprezentatív-e a szakszervezet, jogosult-e például kollektív bértárgyalásra. A jelenlegi szabályozás biztonságot jelentett a szakszervezeteknek– tette hozzá. 

Arról is beszélt, hogy adott esetben kiterjeszthetik a rendelkezést olyan más szakszervezetekre is, amelyek nem kívánatosak a kormány számára. Példaként említette, hogy a jövőbeni akkumulátorgyárak esetét, ahol sokkal nehezebb lesz szerinte a szakszervezetek munkája. 

„Látszik, hogy az a stratégia a kormányzat részéről, hogy ellehetetleníteni a szakszervezeteknek a működését”– szögezte le. 

Rámutatott, ha a jövőben az érdekképviseleti szervezeteknek a tagdíjak után kell vadászniuk, akkor kevesebb erőforrás jut a szakmai munkára, és ez oda fog vezetni, hogy rosszabb helyzetbe kerülnek a magyar munkavállalók, például kevesebb bért, juttatást kaphatnak. 

https://www.atv.hu/belfold/20230809/szekely-tamas-szerint-rosszabb-helyzetbe-kerulnek-a-magyar-munkavallalok-a-kormany-uj-terve-miatt