FRISSÍTETT HÍRADÁS! — Immár bizonyossá vált, hogy Oroszország 2022. október 10-től kitiltja területéről az uniós, brit, norvég és ukrán közúti fuvarozókat. A végrehajtási rendelet azonban számos kivételes esetet tartalmaz, melyekre a tilalom nem vonatkozik.

 


Moszkva 2022. szeptember 30-án (pénteken) hirdette ki, és az orosz kormányzati portálon szombaton tette közzé az 1728/2022-as rendeletet, mely voltaképpen az előző napon kiadott 681/2022-es elnöki rendelet végrehajtása. Ennek értelmében Oroszország 2022. október 10-től nem engedi területére belépni vagy áthaladni azokat a közúti fuvareszközöket, melyek az Európai Unióban, Nagy-Britanniában, Norvégiában vagy Ukrajnában vannak forgalomba helyezve.

 

Az 1728-as számú rendelet határozza meg a nemzetközi közúti árufuvarozás végrehajtásának feltételeit és kivételeit. A tilalom nem vonatkozik a kalinyingrádi régióba vagy az onnan történő árufuvarozásra, a postai küldemények szállítására, és olyan áruféleségekre, amelyek különleges szállítási és tárolási feltételeket kívánnak.

 

Szintén a végrehajtási rendeletben áll, hogy az Orosz Föderációt elhagyó külföldi honosságú tehergépjárművek nem vihetnek magukkal a tartályban 200 liternél több üzemanyagot.

 

Az EU — és így hazánk — külkereskedőit, fuvarozóit és logisztikai szolgáltatóit már hetek óta foglalkoztatta, hogy Oroszország szándékozik-e területén áruforgalmi korlátozásokat bevezetni az Európai Unió tagállamaiban bejegyzett tehergépjárművekre, és ha igen, pontosan mikor kerülhet erre sor. Egyesületünk is folyamatosan figyelemmel kísérte a helyzet alakulását. A legfrissebb, 1728-as rendelet részletes értelmezésével kapcsolatban is rövidesen jelentkezünk!

forrás: MKFE