+36 1 421 66 66/ 4357 tesz@teherfuvarozok.hu

2019. május 29- én tartotta idei Kongresszusát a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége, amelyen részt vettek a TESZ küldöttei is. Az ülésen jelen lévő más szakszervezetek képviselőivel együtt tiltakozásukat fejezték ki az ellen, hogy a Suzuki esztergomi gyárába nem engedték be a szakszervezeti képviselőket, (annak ellenére, hogy a gyárban csaknem háromszázan a szakszervezet tagjai) ami ellentétes a hazai joggal és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) normáival is. Az összejövetelen elfogadott sajtóközlemény alapján megjelent újságcikk itt olvasható:  Napi.hu

A közlekedésiek is mozgósítanak a Suzuki ellen

A KSZOSZ beáll a Vasasok mellé Nemcsak szolidáris a Vasas Szakszervezeti Szövetséggel a Suzukinál zajló törvénytelenségek elleni harcában a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ), hanem mozgósítja is tagjait, hogy egy esetleges következő figyelemfelkeltő demonstráción minél többen tiltakozzanak – jelentette be a KSZOSZ.

Beállnak a közlekedésiek a Vasasok mögé, hogy így is erősítsék őket a Suzukival folytatott harcukban – jelentette be Nemes Gábor, a KSZOSZ elnöke. Az ugyanis, ami a Suzuki gyárban zajlik, pontos lenyomata annak, ahogy ma egy munkáltató minden következmény nélkül semmibe veheti a munkavállalói jogokat, s az azokat garantáló törvényeket. Ez egyértelműen a kormány felelőssége is, mert a kiemelt stratégiai partnerek felett szinte semmi kontroll nincs, ezért egyebek között a Suzukinál büntetlenül zajló események más – nem kiemelt – munkáltatókat is hasonló törvénytelenségekre, a munkavállalói jogok sárba tiprására késztethet – véli az elnök.

A szakszervezetek a jövőben is minden erejükkel tiltakozni fognak az olyan jogtalanságok ellen, amelyek a Suzukinál történnek: néhány hónappal ezelőtt kirúgtak egy munkavállalót csupán azért, mert egy alakuló szakszervezet vezetője akar lenni, és nem engedik be a szakszervezeti szövetég vezetőit, hogy törvényes módon találkozhassanak a tagjaikkal.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség a napokban félpályás útlezárással tiltakozott a Suzuki gyártelepénél a cégnél zajló törvénytelenségek ellen. Mint ismert, az akció sikerét a cégvezetés megakadályozta azzal, hogy a munkavállalókat szállító buszokat ezúttal a hátsó teherkapuhoz irányították, s az embereket ott „csempészték” ki, hogy ne lássák a szakszervezeti tiltakozást. Amennyiben a Vasas újra meghirdet egy akciót, a KSZOSZ is mozgósítja a tagjait, s a jelenlétükkel erősítik a demonstrációt.

 

Fordít »