Globális szinten egyre nagyobb probléma a sofőrhiány: legyen szó akár buszokról, akár teherautókról vagy kamionokról, egyre kevesebb az ember, aki vezesse ezeket a járműveket. Ez így van Magyarországon, de az Egyesült Államokban vagy Németországban is. A külföldi sofőrök alkalmazása csak ideig-óráig jelenthet megoldást.

A sofőrhiányra az egyik válasz az autonóm járművek fejlesztése lehet. Számos cég van versenyben azért, hogy elsőként dobjon piacra önvezető teherautót – különösen az Egyesült Államokban, ott a nyugati parton sorjáznak az ilyen vállalatok. Köztük van a San Diego-i székhelyű TuSimple is.

A 2015-ben alapított TuSimple mintegy 3,2 millió kilométernyi közúti tesztet hajtott végre 70 teherautójának prototípusával az Egyesült Államokban, Kínában és Európában. Ezek kereskedelmi forgalomban kapható teherautók utólagosan beépített autonóm technológiájával. Mindazonáltal a vállalat már megállapodásokat kötött a világ két legnagyobb teherautó-gyártójával – az amerikai Navistarral és Európában a Tratonnal – teljesen autonóm modellek tervezésére és gyártására. A gyártás a tervek szerint 2024-ben indul.

https://autopro.hu/trend/nem-lesz-soforhiany-ha-nem-kell-sofor/751946?utm_source=startlap.hu&utm_medium=referral