+36 1 421 66 66/ 4357 tesz@teherfuvarozok.hu

1966-ban megalakult a Hungarocamion Nemzetközi Teherfuvarozó Vállalat és ebben az évben jött létre az itt dolgozókból a Hungarocamion Szakszervezete. 1990-ben önálló szakszervezetként jegyezték be a Fővárosi Bíróságon: Hungarocamion Dolgozók Szakszervezete néven.

 

2004-ben a cég privatizációja után a cég nevet váltott, Waberer’s International Zrt-re. A Szakszervezet is névváltozáson, valamint átalakuláson ment át. Teherfuvarozók Európai Szakszervezete néven elsősorban az árufuvarozás területén dolgozó, nemzetközi és belföldi fuvarokat teljesítő professzionális gépjárművezetők érdekeit képviseljük. Ezen kívül természetesen jelen vagyunk az ehhez a tevékenységhez szorosan kapcsolódó területeken is. Tagjaink közül nagyon sokan szellemi foglalkozásúak (fuvarszervezők, forgalomirányítók, diszpécserek, adminisztrátorok, számlázók, járatelszámolók, stb), de ugyanilyen súllyal veszünk részt a logisztika, raktározás területén dolgozók- (pl Waberer’s Szemerey Logisztika Kft), valamint a tehergépjármű-értékesítés, javítás magyarországi cégeinél alkalmazott, fizikai munkát végző tagjaink képviseletében is (pl. DAF).

A TESZ 2004-től a magyarországi teherfuvarozás legnagyobb érdekképviselete és meghatározója a középszintű érdekegyeztetésnek. Országos szinten a Magyar Szakszervezeti Szövetség – mely Magyarország legnagyobb konföderációja -, alapító tagja vagyunk.

A TESZ tagsága több ezer fő fölött van, alapvetően kamion gépjárművezetők, akik között több száz román, szlovák, szerb, lengyel nemzetiségű is van.

2005-től az ETF (Szállítási Dolgozók Európai Szövetsége) European Transport Workers’ Federation tagjai vagyunk, a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetségén keresztül. A TESZ teherfuvarosait társelnöki szinten képviseli a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetségében.

A TESZ a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületével 2016-ban alágazatban kötött, több munkáltatós Kollektív Szerződést írt alá, amely több mint 3000 munkáltatóra és az azoknál dolgozó munkavállalókra terjed ki.

A szakszervezet megalakulása óta, a 2000. évtől napjainkig egy komoly átalakuláson ment át, mikor is vállalati szakszervezetből 2006-ra ágazati szakszervezetté lett és képviseli a magyar teherfuvarozást a magyar Ágazati Párbeszéd Bizottságban. Ezen években a szakszervezet vezetése kapcsolatot épített ki: Ausztria, Hollandia, Lengyelország, Csehország, Bulgária, Románia és Anglia teherfuvarozási szakszervezeti vezetőivel.

A TESZ eltökélt célja, hogy az Európai Unióban tevékenykedő gépjárművezetőit, valamint a logisztikai ágazatban dolgozókat is képviselje és érdekeiket a legjobb szinten érvényesítse minden körülmények között.

 

Céljaink között szerepel az EU-ban lévő teherfuvarozási szakszervezetekkel való kapcsolattartás, információk cseréje, egymás segítése.

 

Fordít »