A jövő év elején napirendre kerül az állami közszolgáltató cégeknél a fizetések rendezése, így a munkavállalók nagyobb béremelésre számíthatnak jövőre, mint a 2021-ben megkötött bérmegállapodás szerint járó 5 százalék – tudta meg a Napi.hu.

Az érdekképviseletek szerint az inflációt és a minimálbérek emelkedését figyelembe véve kell rendezni a vasutasok, a buszosok, a postások és a víziközművek dolgozóinak fizetését. A portál úgy tudja, a munkáltatók és a kormány is nyitott a megállapodás felülvizsgálatára.

A jelenlegi állapot szerint jövőre átlagosan csupán 5 százalékkal emelkedne a fizetés az állami közszolgáltató cégeknél – a 2021-ben megkötött, három évre szóló bérmegállapodás értelmében. Ezt a mértéket ugyanakkor jelentősen meghaladja az azóta rekordokat döntő infláció, így ekkora emelés mellett a dolgozók bérének reálértéke jelentősen visszaesne. Ennek elkerüléséért már kezdeményezték mind az országos konföderációk, mind a helyi szakszervezetek a bérmegállapodás újratárgyalását és a magasabb jövő évi béremelést – írja a Napi.hu.

https://24.hu/belfold/2022/12/30/ilyen-is-ritkan-fordul-elo-a-bermegallapodas-felbontasat-kerik-a-szakszervezetek/