Oldal kiválasztása

A veszélyeztetett területről érkező, COVID-19 fertőzés gyanúját  nem mutató, tünetmentes gépkocsivezetők az országba történő belépés után az áru lerakodását – a lerakóhely előírásainak figyelembevételével – elvégezhetik.

A gépkocsivezetők ezt követően kötelesek a lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön megkezdeni a hatósági házi karantént (járványügyi megfigyelést), amely legfeljebb 14 napig tart.

A magyar gépjárművezető a 14 napos hatósági házi karantén letelte előtt is vállalhat újabb fuvarfeladatot(gépkocsivezetői munkát), de kizárólag abban az esetben, ha a biztonságos vezetésre képes állapotban lévőnek tartja magátnem tapasztalja magán a betegség tüneteit (nincsenek légúti tünetei, láza vagy egyéb betegségre utaló panasza), és ezt a munkáltatója is így ítéli meg.

Fentiek teljesülése esetén a lakóhelyét/tartózkodási helyét akkor hagyhatja el és kezdheti meg a munkavégzést (a következő fuvarfeladatot), ha erről az illetékes járványügyi hatóságot (a karanténra vonatkozó határozatot hozó járási hivatal) értesíti.

Ezután a felrakóhelyről a legrövidebb úton kell elérnie a járványidőszakra kijelölt tranzit útvonalat*, és azon haladva – legfeljebb az azon kijelölt üzemanyagtöltő állomást igénybe véve – hagyhatja el az országot. A veszélyeztetett területről érkező, COVID-19 fertőzés gyanúját  nem mutató, tünetmentes gépkocsivezetők az országba történő belépés után az áru lerakodását – a lerakóhely előírásainak figyelembevételével – elvégezhetik.