Ausztráliai kutatók fejlesztettek ki olyan cink-levegő akkumulátorokat, amelyek állításuk szerint felülmúlhatják a lítium-ionos társaikat. Ha igaz, az óriási eredmény lenne, mert a közlekedés elektrifikálása jelenleg kizárólag az utóbbiakra támaszkodik. Mindeközben a lítiumtartalékok egyre szűkösebbek, a nyersanyag bányászata pedig nem fenntartható, így a növekvő erőforrásigényhez egyre emelkedő költségek társulnak, és akkor még nem beszéltünk a lítiumion-akkumulátorok aggasztó gyúlékonyságának problémájáról.

A perthi Edith Cowan Egyetem (ECU) mérnökei az Ecomat szaklapban publikálták az alternatívaként felmerült cink-levegő akkumulátorral kapcsolatos kutatási eredményeiket. Az új tanulmányban kifejtik: a cinkből és levegőből készült elektródákkal ellátott akkumulátorok számos mérőszám tekintetében jobb teljesítményt nyújtanak, mint a lítium-ionosak.

„Az újratölthető cink-levegő akkumulátorok (ZAB) egyre vonzóbbnak tűnnek, mert olcsóbbak, és környezetkímélőbbek, miközben elméletileg nagyobb az energiasűrűségük, és eredendően biztonságosabbak” – sorolta az előnyöket Dr. Muhammad Rizwan Azhar, az ECU vegyész- és anyagmérnöke. „A következő generációs nagy hatótávolságú járművek és elektromos repülőgépek megjelenésével egyre nagyobb szükség van a biztonságos, költséghatékony és nagy teljesítményű akkumulátorrendszerekre, amelyek képesek felülmúlni a lítiumion- akkumulátorok képességeit.”

https://www.okosipar.hu/az-uj-cink-levego-akkumulator-a-litium-alternativaja-lehet/