papfoto

TESZ  A MI SZAKSZERVEZETÜNK

HU-1239.Budapest, Nagykőrösi út 351

  Székely Sándor nyilatkozott a NÉPSZAVA újságnak


„Az a dolgozó aki harcol, nem mindig tud győzni,
de az aki nem harcol, mindig veszíteni fog.”Karakteresebb érdekvédelmet akarnak Szervezettség, fiatalítás, átláthatóság, modernizálás, erős csapatmunka. Csak néhány azokból az elvekből, amelyek alapján egy mai hatékony szakszervezeti konföderációnak működnie kell - vallják többen a tisztújítás előtt álló Autonóm Szakszervezetei Szövetség (ASZSZ) elnökségi tagjai közül.

Szerintük éppen a december 16-ai konföderációs kongresszusnak kell annak a fordulópontnak lennie, amely alkalmas egy nagytakarításra, szellőztetésre, megújításra, akár vezetőváltás árán is. Egyébként a hazai érdekvédelem totális megújítása is régóta esedékes, a csaknem tíz éve emlegetett folyamat akár most, az autonómoknál is elkezdődhet. A konföderáció helyzetéről, eddigi megítéléséről és a jövőjéről kérdeztünk szakszervezeti vezetőket, ASZSZ elnökségi tagokat.
 

Megújulásra van szükség


    Székely Sándor

"A szerzett jogról lemondani lehet, de visszaszerezni nehéz" - olvasható a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete (TESZ) honlapján. Nem véletlen, hogy éppen ezt a szlogent választotta a szervezet, hiszen a munkavállalói jogok megtartása, sőt kiharcolása az egyik alapvető, legfontosabb küldetése az érdekvédelemnek - vélik a TESZ-nél. Éppen ennek a hiánya miatt elégedetlen a tisztújító kongresszus előtt álló Autonóm Szakszervezeti Szövetség (ASZSZ) elmúlt kétéves munkájával Székely Sándor. A TESZ elnöke és a szervezet tagjai hiányolják azt a határozott, harcos és szakszerű kiállást a konföderáció részéről, ahogyan az elhibázott új munka törvénykönyve nyomán egy igazi érdekvédelemtől elvárható. Márpedig a Teherfuvarozók Európai Szakszervezetének aktuális problémáját, a nemzetközi tehergépjármű-vezetők helyzetét, az úgynevezett "harmadikországos" fuvarozással kapcsolatos kérdéseket éppen az új Mt.-ben szabályozhatták volna legalább hazai szinten, ha a konföderáció - is - kellő erővel képviselte volna az ügyet.
Az ASZSZ nem lépett fel elég harcosan az Mt. munkavállaló-ellenes intézkedései miatt, nem képviselte kellően a fuvarozók érdekeit - állítja Székely. Pedig a többségében kamionos fuvarozóknak erős érdekvédelemre van szükségük, mert azon túl, hogy a szervezetüket mérhetetlenül megviseli ez a munka, a rövid megszakításokkal otthonuktól távol, egy nagyjából két négyzetméteres fülkében töltött munkájuk számos ponton jogilag is rendezetlen, pontosabban: a hátrányukra "rendezett". Ezek az emberek is elvárják a szakszervezettől, hogy harcoljon a jogaikért.
Székely elismeri, az ASZSZ működésével kapcsolatban kedvező tapasztalatai is voltak, ezeket elsősorban az alapszervezetek munkája jelentette. Véleménye szerint ezek a szervezetek helyi és ágazati szinten is a lehetőségekhez képest mindent elkövetnek a munkavállalókért. Ezt a mentalitást kellene konföderációs szintre emelni - mondta az elnök. Véleménye szerint a hat hazai konföderációnak, így az Autonómok Szakszervezeti Szövetségének is haladéktalanul meg kell újulnia, erre most van itt a lehetőség. Megérett az idő a változásra, a korábbinál erősebb, egységesebb, céltudatosabb érdekvédelem kialakítására. Az ASZSZ vezetőségének a jövőben határozottabb, eredményesebb munkát kell folytatnia akkor is, ha a szervezet élén nem lesz változás - véli a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete elnöke. Székely az autonómok új vezetésétől azt is várja, hogy az eddiginél jobban támaszkodjon a Tagszervezeti Tanácsra, és a korábbinál sokkal gyorsabban reagáljon a munkavállalókat érintő kérdésekre. Be kell dörömbölni az ajtón

Gulyás Attila

Be kell dörömbölni az ajtón.
Olyan tényezővé kell válni, amelyet nem kerülhet meg egyeztetés nélkül a kormány - véli Gulyás Attila. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke szerint a tisztújítás előtt álló konföderációjának, az Autonómok Szakszervezeti Szövetségének az eddigi munkájával kapcsolatban büszkék lehetnek arra, hogy nem "feküdtek" le a kormánynak, de a továbblépéshez ez kevés lesz.
Bárki lesz is a jövőben az Autonómok vezetője, az eddiginél erősebb konföderációt kell építenie, mert a tagok határozottabb fellépést, új, lendületes, sőt harcos stratégiát várnak tőle - véli Gulyás. Az ASZSZ eddigi munkájáról vegyes a kép - mondta -, voltak olyan intézkedések, amelyekre méltán lehetnek büszkék a konföderációs tagok. Az elnök példaként azt említette, hogy az ASZSZ elnöke nem vett részt azon a szégyenletes aláírási procedúrán, amelyen az elfogadhatatlan új munka törvénykönyvét szentesítette három konföderációs elnök. Ez azonban már kevés lesz ahhoz, hogy az ASZSZ erős, határozott, harcos tényező legyen a hazai érdekvédelmi mozgalomban. De még ahhoz sem elég, hogy egyáltalán tényező legyen a kormány szemében. Márpedig a tagok ezt várják saját konföderációjuktól, ezért Gulyás úgy véli, a magamutogatás, a tévés fellépések sora kevés lesz a jövőben ahhoz, hogy a konföderáció megfeleljen az igényeknek.
A kormány egyértelműen be akarja darálni a hangosan ellenálló érdekvédelmet, és ez a helyzet a szakszervezettől is merőben más módszert igényel. Harcosnak, lendületesnek, ötletesnek és nem utolsó sorban erősnek kell lennie annak a konföderációnak, amelyik nem akarja, hogy kihagyják az érdekegyeztetésből. Márpedig az autonómokkal megtették.
Saját háza tájáról, a BKV-ról elmondta, hogy a közelmúltban sztrájkbizottságot hoztak létre, és ha kell, munkabeszüntetéssel tiltakoznak az ellen, hogy a munkaadó a végtelenségig sarcolja a dolgozókat. Az elnök elfogadhatatlannak tartja, hogy másodszor is pénzt vegyenek el a BKV dolgozóktól. A júliusi kollektív szerződés már egyszer 25-30 ezer forintot kivett a dolgozók zsebéből, és úgy tűnik, a folyamat nem áll meg. A cégvezetés a kollektív szerződés záradékában foglaltak ellenére sem hajlandó a dolgozóknak megfelelő mértékben juttatni a felgyűlt megtakarításból. A szakszervezet ki fogja kényszeríteni a megállapodás betartását, és erre - mivel más eszköz nincs - sztrájkkal készül. Amennyiben a tárgyalások nem hoznak eredményt, a BKV-sok december elején kétórás figyelmeztető munkabeszüntetést tartanak. Ha ez sem vezet eredményre, emelik a "tétet", és hosszabb időre bénítják meg a főváros közlekedését. Gulyás hangsúlyozta azonban: a szakszervezetnek a megegyezés a célja.

A hibákat helyre kell hozni
Varga István

A kompromisszum nem a gyengeség jele, egyetlen szakszervezeti konföderáció tekintélyét sem csorbítja a megegyezésre való törekvés - emelte ki Varga István. A Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) elnöke szerint tudomásul kell venni, hogy az új politikai kultúrában a korábbihoz képest másfajta érdekvédelmi stratégiát kell kidolgozni, de mindenképpen törekedni kell a megegyezésre. A hat hazai érdekvédelmi konföderációnak az eddigieknél bátrabban és következetesebben kell képviselniük a munkavállalók érdekeit. Ezt várja a tagság a tisztújítás előtt álló Autonómok Szakszervezeti Szövetségétől (ASZSZ) is. A hibákat be kell ismerni, és ami elromlott, azt helyre kell hozni - jelentette ki Varga, aki az autonómok elnökségének is tagja.
A kongresszusra való készülődés olyan alkalom, amikor egy magára valamit is adó szervezet értékeli a helyzetét, szerepét és eredményeit, és új terveket, célokat tűz ki. Ez történik most az Autonóm Szakszervezetek Szövetségénél, hiszen december közepén be kell számolni a kongresszus tagjainak az elmúlt évek eredményeiről és hibáiról. Ami már most biztos: az ASZSZ a társadalom meghatározó szereplője, a munkavállalói érdekek képviselője, az érdekegyeztetés rendszerének elismert tényezőjévé vált. Azt azonban, hogy változni és erősödni kell, senki nem vonja kétségbe; ilyen időket élünk - jelentette ki a KKSZ elnöke.
Az autonómoknak a jövőben a szervezeten belüli kapcsolatokat is meg kell erősíteni, és a bizalomra, kölcsönös tiszteletre építve össze kell hangolni a különböző érdekeket. Ezekre minden eddiginél nagyobb szükség lesz a jövőben csakúgy, mint a határozottságra, és olyan stratégiára, amelyre más konföderációk és a döntéshozók is felfigyelnek.
Varga szerint létre kellene hozni egy erős akcióegységet, amely az autonómok korábbi működésénél eredményesebb lenne. Ugyanakkor a megújuló ASZSZ-től azt is elvárják a tagok - tagszervezetek -, hogy párbeszédet folytasson velük, a kormánnyal és a munkaadókkal, és legyen megbízható, kiszámítható - jelentette ki Varga. Mindent összevetve, az ASZSZ-nek erős, önálló szervezetekre épülő szövetségként kell működnie, és érdekérvényesítő erejéhez színvonalas szakértői hátteret kell biztosítani - jelentette ki az elnök.
Saját szervezetének problémái közül az elnök kiemelte egyebek mellett a munkavállalókat hátrányosan érintő munka törvénykönyve új szabályait, azok közül is a 6 hónapos próbaidőt, a délutános műszakpótlék eltörlését, az éjszakai pótlék csökkentését, a túlóra szabadnapra váltásának lehetőségét. A korkedvezményes nyugdíjrendszer eltörlésével a gépjárművezetők kedvezménye is veszélybe került.
A közúti közlekedésben dolgozók számára az életszínvonalat meghatározó bér, kereset és jövedelem nem követi az inflációt - sorolta a problémákat az elnök, aki szerint a KSZSZ tagjainak évek óta csökken a reálkeresete, ez nehezíti a munkavállalók és családtagjaik boldogulását. A közlekedés átszervezése a közvélemény, különösen a munkavállalók érdeklődésének középpontjába került: megszületett a személyszállítási törvény, amely megteremti a MÁV-Volán társaságok tevékenységének összehangolását. Sok a bizonytalanság és kérdés a szakmán belül. Egy jó konföderációnak segítenie kell többek között az ilyen szakmai, speciálisan egy-egy ágazatot érintő problémák megoldásában is.

Hitelesség, átláthatóság
Székely Tamás

Három európai szakszervezeti szövetség egyesüléséből tavasszal Brüsszelben megalakult az IndustriAll Európai Szakszervezet, amely 125 tagszervezetén keresztül több mint 7 millió, az iparban, szolgáltatási szektorban dolgozó munkavállalót képvisel. Vagyis, nem kellene túl messzire menni ahhoz, hogy a hazai érdekvédelmi vezetők jól működő példát találjanak arra, hogyan lehet erős, határozott és céltudatos, egyetlen szervezetbe tömörített mozgalmat alakítani - mondta Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke. A tisztújításra készülő Autonómok Szakszervezeti Szövetsége alelnöke szerint itthon sem lehet tovább halogatni a megújulást, hiszen tíz éve mást sem hallani a hat konföderációs vezetőtől, mint azt, hogy egységes, erős érdekvédelmet kell létrehozni. A gondolatot azonban többnyire azért nem követte még tett, mert az említett vezérek némelyike görcsösen ragaszkodik a székéhez, és nem veszi észre, sőt szándékosan figyelmen kívül hagyja, hogy az idő nemcsak fölötte járt el, hanem a teljes hazai érdekvédelmi struktúra fölött.
Változtatni kell a bebetonozott rendszeren, fel kell rázni az embereket, meg kell értetni mindenkivel, hogy akkor van erős érdekérvényesítő szervezet, ha sokan mögé állnak. Ahhoz viszont, hogy ezt megértsék azok, akiket érint, a szakszervezeteknek hitelesnek, lendületesnek, harcosnak, fiatalosnak és szakmailag támadhatatlannak kell lenniük. Székely elképzelése szerint egy olyan átfogó szervezetnek - konföderációnak -, mint az ASZSZ elsősorban diplomáciai, tárgyalásos módszerekkel, szövetségesekkel összefogva kell a tagjaik érdekeit képviselnie, ám a harcos, határozott nyomásgyakorlástól sem szabad visszariadnia. Ehhez viszont kellő szakmai felkészültség, csapatmunka, korszerű, a mai kihívásoknak megfelelő módszerek is kellenek.
A magamutogatások ideje lejárt - szögezi le a VDSZ elnöke -, kifulladt programokkal nem lehet összetartani még egy gyenge szakszervezetet sem, erőset felépíteni pedig teljesen esélytelen. A kamerák elé nemcsak akkor kell odaállni, amikor úgy gondoljuk, jól mutatunk a képernyőn, hanem akkor is, amikor bokáig ér a vörösiszap, belep a gumigyár pora, amelynek éppen áldozatul esett egy fiatal élet, vagy akkor, amikor nem törődve a hatalom haragjával harcos petícióban követeljük a döntéshozók figyelmét - érvelt Székely.
A VDSZ elnöke azonban kiemelkedően fontosnak tartja a tisztességet, a szervezeti gazdálkodás átláthatóságát és azt, hogy a szakszervezet nevét egyetlen politikai párttal se lehessen összekötni. Az elnök úgy véli, az érdekvédelemnek mindig középen, némileg ellenzékben, de tárgyalásra készen kell állnia, ha az éppen regnáló rendszerben is meg akarja védeni a dolgozói jogokat.

Német H. Erzsébet írása a Népszavának

Partnerek:    

          készítette:Pap János Sándor