Teherfuvarozók Európai Szakszervezete


Ugrás a tartalomhoz

HÍREK

TESZ

TESZ vezetősége és a Cseh Közlekedési Szakszervezet.
Cseh Közlekedési Szakszervezet elnökének meghívására.....(klikk a képre)
TESZ képviselője jelen volt a
XX. Nemzetközi Kamionos Country Találkozón
Jelentős erőkkel jelent meg (újra) a Waberer's International Zrt. felvonultatva a legújabb vontatókat is. Többen megmutatva profizmusukat és erejüket, ügyességi és kamionhúzó versenyen vettek részt. több kép a Galéria/TESZ képek alatt. TOVÁBB


TESZ KÖNYVTÁR

         Kínálat
              az
     új könyvekből!


Bővebb kínálat a
TESZ
KÖNYVTÁRBAN

  KLIKK IDE!


További kínálat:

Hangoskönyvek CD-n

Nyelv leckék CD-n:
   NÉMET
   ANGOLHÍREK

Kissé lassít a cégcsoport....

WABERERS INTERNATIONAL Zrt.; WABERERS HOLDING ZRt.
A válság ellenére is nyereséges évet zárt a Waberer"s csoport, amely csak lassította, de nem függesztette fel a beruházásait, s bár kevésbé dinamikusan, mint korábban, de folytatja - mintegy 20 millió euró ráfordításával - járműparkja bővítését. Mint Wáberer György elnök-vezérigazgató elmondta, most éppen egy újabb raktárközpont építésébe fognak a hozzájuk tartozó Budapesti Intermodális Logisztikai Központ (BILK) 70 hektáros területén. Nem csupán a decemberre felépülő 18 ezer négyzetméteres raktárközpont bérlője van meg, hanem megkötötték a finanszírozási szerződést is. Mindez annak a fényében számít különösen nagy eredménynek, hogy az elmúlt év végére 21,2 százalékra (330 ezer négyzetméterre) emelkedett a budapesti ipari ingatlanpiacon az új fejlesztésű, bérelhető raktárcsarnokok üresedési rátája az egy évvel korábbi 17-ről. A cég Magyarországon 1700 vontatóval dolgozó fuvarozási üzletága, a Waberer"s International részben szakított a korábbi flottafrissítési gyakorlattal. Korábban csak négy évig használták a kamionokat, így a válság kitöréséig a Waberer"s kétéves átlagéletkorú járműállománya volt a legfiatalabb Európában. Most viszont úgy döntöttek, hogy három évre emelik az átlagéletkort. Ezért a 330 négy esztendeje forgalomba helyezett jármű fele további két évig használatban marad, és csupán 165-öt cserélnek új vontatóra - élve a Volvo visszavásárlási garanciájával.
Annak érdekében pedig, hogy még hatékonyabban lehessen működtetni a flottát, hat évre szóló megállapodást írtak alá a Qualcomm Enterprise Services Europe BV integrált navigációs rendszerének a használatáról. Év végéig az összes kamiont integrált navigációs rendszerrel látják el, így csökkenni fognak a felesleges futott kilométerek és a feleslegesen felhasznált vezetési idők.GÉPKÖLCSÖNZÉS

        Bemutató
               a
       készletből!
Bővebb információ a TESZ irodában vagy telefonon.

  KLIKK IDE!IDŐJÁRÁS

TUDNI KELL 2.

A szakszervezeti kifogás

A szakszervezeti kifogás A tájékoztatás megtagadása vagy a hiányos tájékoztatás, az indokolás elmaradása jogalapot ad a szakszervezeti kifogás (vétó) benyújtására. A vétó az egyik legerősebb jogi eszköz az érdekvédelemben. A kifogás előterjesztésére a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezet jogosult a munkavállalókat, illetve ezek érdekvédelmi szerveit érintő jogellenes munkáltatói intézkedés vagy mulasztás ellen . Kifogás benyújtására a kifogásolt intézkedésről való tudomásszerzéstől számított öt munkanapon belül van lehetőség, az intézkedés megtételétől számított egy hónap eltelt után azonban már ezzel a lehetőséggel nem lehet élni . Olyan intézkedéssel szemben, amely ellen a munkavállaló jogvitát kezdeményezhet (bírósághoz fordulhat) nem lehet szakszervezeti kifogást benyújtani, kivéve, ha a munkáltató a szakszervezeti tisztségviselő munkaviszonyát rendes felmondással a közvetlen felsőbb szakszervezeti szerv előzetes egyetértése hiányában szüntette meg. Ez utóbbi esetben tehát a kifogás nem kizárt. Ha a munkáltató a kifogással nem ért egyet, egyeztetésre kerül sor, amelyet a benyújtástól számított három munkanapon belül kell megkezdeni. Ha az egyeztetés hét napon belül nem vezet eredményre, az eredménytelenség megállapításától számított öt napon belül a szakszervezet bírósághoz fordulhat. A bíróság nemperes eljárásban 15 napon belül dönt. Az egyeztetés időszakában, illetve a bíróság jogerős döntéséig a kifogásolt intézkedést végrehajtani nem lehet, végrehajtását fel kell függeszteni .
Nyugdíjasokat búcsúztatott a TESZ vezetőség. Vezetőség két kollegát búcsúztatott el, visszavonulásuk alkalmából. Évtizedeken keresztül végezték szakszervezeti munkájukat. Elsőként a TESZ nyugdíjas bizottság elnökét: Cserfalvi Ferencnét, aki nyugdíjasként összefogta és szervezte a nyugdíjas klub napjait. Másodikként -legfiatalabb- nyugdíjast a fuvarozási igazgatóság főbizalmiját: Mitru László gépkocsivezetőt, aki megkezdi nyugdíjas éveit. Egészségben gazdag és nyugodt nyugdíjas éveket kívánunk mindkettőjüknek.
2010 IRU kitüntettek


Vezetők és gépkocsivezetők, csoportkép az IRU kitüntetés ünnepélyes átvétele után. Kitüntettek ünnepélyes keretek közt vehették át az elismerést, melyet Wáberer György a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) elnöke és Lajkó Ferenc a Waberer's International Zrt. fuvarozási vezérigazgató-helyettes adtak át és gratuláltak. További képek aTESZ KÉPEKalatt találhatók.(klikk ide)
Másodszor megrendezett, Siófoki nyugdíjas találkozó.(már hagyomány)
Második nekifutásra jól sikerült. 2010.05.18.-ra tervezett bográcsos nyugdíjas találkozott, a viharos időjárás miatt el kellett halasztani. Egy hétre az eredeti időponttól május 24-re, újra nekirugaszkodott a TESZ vezetősége. Bízva a jó időjárásba, megtelt a bogrács. Az idei fogás tyúkpörkölt volt. Kedves nyugdíjas (TESZ tagok) kollegák hittek a rendezés sikerében és jó hangulat kíséretében összegyűltek és elfogyasztották a bográcsban készült (kb.30kg) tyúkpörköltet. Egészségükre. Több kép
Dr.Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke tájékoztatót tartott Siófokon,a TESZ vezetősége részére. A tájékoztató fő témája: az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) végzett munkájáról szólt és egyben hangsúlyozta, hogy a munkavállalók érdekvédelmét nem szabad a pártoknak kiszolgáltatni.
Az érdekvédelem stratégiájában a foglalkoztatás biztonsága, a kollektív szerződés, a bér, a szociális juttatások szerepelnek.

szövegASZSZ elnöke elmondta: probléma, hogy kezd azonos tulajdonságokkal rendelkezni Magyarországon, az eredetileg a piac mozgása által teremtett helyzetek átmeneti kezelésére létrehozott munkaerő kölcsönzés. Megháromszorozódott, s csaknem ezerre nőtt a cégek száma, de "nem szabad megengedni, hogy a munkaerő kölcsönzés tipikussá váljon, más a funkciója".2010-04-21
Szeminárium Elewijt (Belgium) 2010-03-24-től 26-ig.

Résztvevők: TESZ alelnök: Pencz Tamás
TESZ titkár: Verestóy Attila
A szeminárium célja: egy olyan rendszer kidolgozása, melyben a szakszervezetek a határokon átnyúlóan együttműködnek abban, hogy megvédjék a nemzetközi gépkocsivezetők jogait konkrét iránymutatások és szervezési stratégiák által. A résztvevők lefektették az alapjait és kidolgozták az elméleti lehetőségeit annak, hogy az ETF (Szállítási Dolgozók Európai Szövetsége) koordinálásával egy önkéntes tagdíj fejében minden tagsággal rendelkező gépkocsivezetőnek lehetősége legyen jogsegélyszolgálatra, valamint tolmács elérhetőségére, amennyiben a külföldön végzett munkája során erre szüksége van. A szemináriumon - melyet Christina Tilling az ETF Közúti Fuvarozási Szekció Bizottságának vezetője irányított -, a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete képviselőin kívül részt vettek belga, észt, cseh, bulgár, német, olasz, angol, svéd és litván szakszervezetekből érkező küldöttek is.
Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége 2010. 03.11-én tartotta tagszervezeti tanácsülését, melyen az alábbi napirendi pontokat tárgyalták.

 1. 2010.évi bértárgyalások helyzete a tagszervezeteknél.
 2. 2009. évi költségvetés és a 2010. évi költségvetés tervezete
 3. Társelnökök választása
Zsíros Sándor és Paszternák György társelnökök nyugdíjba vonultak. Szakszervezeti pályafutásukhoz gratulálunk.

Korcsolayné Kovács Krisztina társelnök elhagyta a szakszervezeti pályát.

Helyettük a Szövetség a következő társelnököket választotta:

             Halasy Károly Vízügyi-Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezetei Szövetsége.

             Székely Tamás Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokonszakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége.

             Varga István Közúti Közlekedési Szakszervezet.

Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést adományozták:


A magyar szakszervezeti mozgalomban, a munkavállalók érdekképviseletében végzett, több évtizedes munkája elismeréseként
dr. Borsik Jánosnak, a Mozdonyvezetők Szakszervezete ügyvezető alelnökének."A Magyar Köztársasági Érdemrend a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetések közé tartozik. Az Érdemrend fokozatait olyan személyeknek ítélik oda, akik, akár a kultúra, a tudomány, a művészet, továbbá saját szakterületük terén - Magyarország érdekeinek előmozdítása, az egyetemes emberi érdekek gyarapítása érdekében - példamutató tevékenységet folytattak. A kitüntetéseket minden esetben a köztársasági elnök adományozza a miniszterelnök vagy az adott miniszter felterjesztése és ellenjegyzése mellett."
2010. január 30-án megtartott Kongresszuson a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnökének
Varga Istvánt
választották meg.
Megegyezés született
Vasárnap este négyórás megbeszélés után megegyezett a BKV és a sztrájkbizottság, tehát véget ér a hat napja húzódó sztrájk. A hétfői üzemkezdettől visszaáll a rendes menetrend. A szakszervezetek megkapták, amit kértek.

Hétfőn 0 óra 0 perckor visszaáll minden az eredeti állapotába a BKV-nál, a dolgozók pedig nekiállnak a járművek felkészítésének, hogy üzemkezdetre rendben ki tudjanak állni a buszok és a villamosok. A sztrájk a szakszervezetek győzelmével végződött, hiszen tulajdonképpen megkaptak mindent, igaz, nem a kollektív szerződés keretein belül. Megkapták a 6000 forintos meleg étkezési utalványt (ami átváltható internetutalványra), a 45 ezer forintos év végi pulykapénzt, megmaradt a 3-3 százalékos járulék hozzájárulás. A BKV viszont kikötötte, hogy a bér és béren kívüli juttatások összege nem haladhatja meg 2010-ben az 59 milliárd forintot, azaz plafont szabtak a kifizetéseknek - értesült az Index. A szakszervezetek egyelőre csak felfüggesztették a sztrájkot, véglegesen akkor fejezik be, ha aláírják a kialkudott kollektív szerződést - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője, írta a Független Hírügynökség. Kocsis István szerint már hétfőn vagy kedden aláírhatják a kollektív szerződést. A január 12-én kezdődött BKV-sztrájk apropója az év végén lejárt kollektív szerződés volt. A közlekedési vállalatnak sikerült megállapodni a szakszervezetekkel a béremelés 13 százalékos mértékéről, azonban egy hét alatt sem közeledtek az álláspontok arról, hogy a 3 százalékos nyugdíj- és egészségpénztári támogatás (a régihez hasonlóan) az új kollektív szerződésbe is bekerüljön-e.
A sztrájkoló BKV-dolgozók kitartását fokozták az elmúlt hónapok híradásai, amelyek szerint a vállalat vezetői szintjén kiterjedt volt a korrupció. Ugyanez a sztrájk közmegítélésében is megnyilvánult, az utasok a felmérések szerint elsősorban a BKV vezetését tartják felelősnek a kialakult helyzetért.


Nyilatkozat kiadását tartotta szükségesnek az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége. Visszautasít minden, a munkavállalók kiszolgáltatottságát tovább növelő, törvénysértő munkáltatói magatartást. Idézet a nyilatkozatból:
"Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége aggasztónak tartja a munka világában kialakult állapotokat.
Mára már, jó néhány nagy munkáltató veszi semmibe saját törvényi kötelezettségeit a munkaügyi kapcsolatok terén, súlyosan sértve ezzel a munkavállalók és szakszervezeteik jogait."
teljes szöveg megtekintéséhez klikk ide!

bővebb info bővebb info

Szolidaritási nyilatkozatA Teherfuvarozók Európai Szakszervezete szolidaritását fejezi ki a BKV azon szakszervezeteivel és munkavállalóival ,akik sztrájkot hirdettek 2010.01.12-re, a kollektív szerződés megszűnése és a munkáltató magatartása miatt, mely ellehetetleníti az új kollektív szerződés megkötését.

A TESZ álláspontja szerint a kollektív szerződés a munkabéke megőrzésének alapfeltétele minden munkahelyen.

A kölcsönös előnyöket és esetleges hátrányokat tartalmazó szerződés nélkül egyetlen, több ezer munkavállalót foglalkoztató munkahely sem tud működni.
Ezen szerződés nélkül sérül az összes ,BKV-nál dolgozó munkavállaló joga és kedvezménye.
Ezért a teherfuvaros dolgozókat képviselő TESZ, felszólítja a BKV managementjét, hogy mielőbb kössön kollektív szerződést a BKV szakszervezeteivel, nem utolsósorban a budapesti utasok érdekében is.

Teherfuvarozók Európai Szakszervezete Elnöksége


Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 321/2008. (XII. 29.) Korm. rendelet módosításáról

(tervezet)


1. §

A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 321/2008. (XII. 29.) Korm. rendelet, (a továbbiakban: R.) 1. §-át megelőző bevezető szövege helyébe a következő szöveg lép:
"A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 144. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Kormány - az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal folytatott konzultáció alapján, az ott létrejött megállapodásnak megfelelően - a következőket rendeli el."2. §

A R. 2. §-ának (1)-(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(1) A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2010. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 73 500 Ft forint, hetibér alkalmazása esetén 16 900 forint, napibér alkalmazása esetén 3 380 forint, órabér alkalmazása esetén 423 forint.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározottaktól eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2010. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 89 500 forint, hetibér alkalmazása esetén 20 600 forint, napibér alkalmazása esetén 4 120 forint, órabér alkalmazása esetén 515 forint.
(3) Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének (tiszta teljesítménybér, illetve garantált bér és teljesítménytől függő mozgóbér együttes)
a) (1) bekezdés szerinti kötelező legkisebb összege 2010. január 1-jétől 73 500 forint,
      b) (2) bekezdés szerinti garantált bérminimum összege 2010. január 1-jétől 89 500 forint."


3. §

(1) E rendelet 2010. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit első ízben a 2010. január hónapra járó munkabérek megállapításánál kell figyelembe venni.
(2) E rendelet a hatályba lépését követő napon veszti hatályát.TESZ

Tisztelt Kollégák!


A Waberer's Intern. Zrt. vezetése a Kollektív Szerződésben munkavállalói jogon járó étkezési tikett (6000,-Ft), valamint az Önkéntes Nyugdíjpénztár (5000,-Ft) helyett 2010. január 01-től a gépkocsivezetőknél 1 Ft km-ben járó pénzt kínált elfogadásra a szakszervezeteknek.A szakszervezetek nem fogadták el ezt a megoldást, a következők miatt:- a két elem havi fix nettó 11.000 Ft, adózás után 2010. január 10-től nettó 8.800,-Ft,

- a km-pénz nem jár betegállomány, szabadság esetén,

- 8800 km futás után keletkezik csak pluszjövedelem, ez alatt további csökkenés áll be,

- bármikor visszavonható, vagy csökkenthető a km-pénzbe beépített + 1 Ft

(2008. augusztusban 1 Ft lett levéve a válság miatt, a cég helyzete a mai napig nem tette lehetővé ennek visszaadását.)

Mindkét juttatás a bérmegállapodás része, az étkezési tikett pedig az éves bérfejlesztésnél be lett kalkulálva, azaz az alapbér részeként szerepel. Ezt mozgó bérré átkonvertálni nem jó, mivel az csak adható kategória. A szakszervezetek véleménye, hogy az érkezési jegy maradjon meg mindkét állománynál kártya formában és adózás után nettó 4800,-Ft kerüljön a kártyára. A nyugdíjpénztár - mivel eleve az alapbér része -, kerüljön beépítésre az alapbérbe, vagy maradjon meg és a nettója 4000,-Ft kerüljön a Nyugdíjpénztárba átutalásra. Amennyiben tavasszal új kormány lesz és esetlegesen visszaállítja e két elem adómentességét, abban az esetben csak nyerhetnek a dolgozók.A szerzett jogról lemondani lehet, de visszaszerezni nem.

bővebb info bővebb info bővebb info

2009. december 1.

Teherfuvarozók Európai Szakszervezete

Nemzetközi és Hivatásos Gépjárművezetők Országos Szakszervezete

A munkaadók és a munkavállalók is 73 500 forintos minimálbért javasoltak 2010-re a jelenlegi 71 500 forint helyett, így az 3,9 százalékos infláció mellett megőrzi reálértékét - hangzott el az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) keddi plenáris ülésén. A minimálbérnél magasabb összegek esetében is megegyezés születhet a reálértéken való emelésről.A bértárgyalásoknál összefüggenek a tételek, s csak akkor születhet megállapodás a minimálbérről, ha a többi kérdésben is létrejön az egyezség - mondta Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének
(MSZOSZ),elnöke aki szerint a munkavállalók számára elfogadható a minimálbér reálértékének megőrzése, de a szakmunkás bérminimumról tovább kell tárgyalni. A munkaadók javaslata a minimális bérről megőrzi a keresetek reálértékét - közölte Dávid Ferenc. Az oldal szóvivője, a Munkaadók és Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a szakmunkás bérminimumra 89 000 forintot javasolt, s ezt szerinte két ütemben kellene elérni.Csizmár, Gábor, a kormányzati oldal szóvivője, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára azt javasolta, hogy január 1-től 89 000 forintra,
július 1-től 90 000 forintra emelkedjen a szakmunkás bérminimum, noha a reálérték megőrzéséhez 90 800 forintos összegre lenne szükség. Minimálbér fölött reálértéken emelnek A minimálbért meghaladó fizetések esetében a munkaadók és a kormányoldal képviselői számszerű bérajánlás helyett a nettó keresetek reálértékének megőrzését javasolják a bérbruttósítás, az adóváltozások és a 3,9 százalékos várható jövő évi infláció mellett - közölte Dávid Ferenc, a munkaadói oldal szóvivője. A munkavállalók számára elfogadható ez a tervezet, mellékelve azt a táblázatot, amelyben kereseti
kategóriánként rögzítik a szükséges változtatásokat - mondta Pataky Péter,
az oldal szóvivője. A kormányzat által kidolgozott táblázat szerint a reálérték megőrzéséhez 160 ezer forintig emelni kell a bruttó kereseteket, 160-600 ezer között nincs szükség emelésre - hangsúlyozta Csizmár Gábor államtitkát, az oldal szóvivője. Amennyiben a javaslatból megállapodás lesz, akkor az nemzetgazdasági szinten 1,5 százalékos reálbér-emelkedést jelenthetne jövőre.
(MTI)

A TESZ elnöksége Balatonfenyvesen - Közösségi Közlekedési Konferencia - az ágazat szakmai működésének lehetőségei és gyakorlata -
címmel megrendezett programon vett részt.
Ahol többek között meghallgatták Hónig Péter Közlekedési Miniszter előadását is.
         bővebb info bővebb info   

Közösségi Közlekedési Konferencia, Balatonfenyvesen.


Az ágazat szakmai működésének lehetőségei és gyakorlata.

bővebb info

A TESZ vezetősége 2009. november 24-25-én részt vesz a konferencián.


Konferencia témája: Városi és helyi közlekedés koncepciója, működése, a budapesti közlekedés jövője,nemzetközi tapasztalatok a városi közlekedésben,szakszervezetek feladata a városi közlekedésben,vidéki városok közösségi közlekedése,atrocitások elleni fellépés,munkavállalói szerepvállalás.

Első előadó: Hónig Péter Miniszter Közlekedési,Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
További előadók:Sárközi György Alelnök Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége
Horváth Csaba Főpolgármester-helyettes Fővárosi Önkormányzat
Jean Dekindt UITP
Sabine Trier ETF
Dr.Kocsis István Vezérigazgató BKV Zrt
Dr.Dózsa Gábor Elnök Magyar Közösségi Közlekedés Szövetség
Bessenyei Gábor Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Dr.Szeibert György Jogi Igazgató BKV Zrt.
Varga István Elnök Közúti Közlekedési Szakszervezet

Fontos az összefogás a H1N1 ellen!


A KÉT SZAKSZERVEZET és az ÜZEMI TANÁCS


azzal a kéréssel fordult Wáberer György elnök-vezérigazgatóhoz, hogy a vállalatnál dolgozó gépkocsivezetők és az alkalmazottak részére biztosítsák a H1N1 elleni oltóanyag költségmentes felvételét.

Az előzetes információ alapján, a cég vezetősége elrendelte 2009.november 16-ával kezdődő héten az üzemorvosi rendelőben a védőoltásra jelentkezők beoltását ( Önkéntes alapon)

Gépkocsivezetők részére a vezetőség TÉRÍTÉS MENTESSÉGET biztosít, alkalmazotti állománynak az oltóanyag árát kell megtéríteni.

Köszönjük a cég vezetőségének az oltóanyag díjmentes felvételére irányuló döntését. Ebben a nehéz gazdasági helyzetben ezzel is elősegítve a gépkocsivezetők munkakörülményének javítását.

eltérő vélemény

Ha többet akar tudni a H1N1 -ről, katt a képrebővebb info

Plenáris ülést tart csütörtökön az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), a kormány és a szociális partnerek képviselői folytatják a 2010. évi bértárgyalást, amelyen tovább közeledhetnek az álláspontok. A testület legutóbb november 6-án tárgyalt a bérekről.Akkor a munkaadói oldal 73 ezer forintos, a munkavállalói 78 ezer forintos havi minimálbért ajánlott jövőre a jelenlegi 71.500 forint helyett. A munkaadók számára ugyanakkor elfogadhatatlan a garantált bérminimum, azaz a szakmunkás bérek emelése (ez jelenleg 87 500 forint), s ez a munkaadók egyöntetű véleménye - mondta az oldal szóvivője, Dávid Ferenc, a Vállalkozások és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Az OÉT munkavállalói oldalának soros elnöke, Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy november végére, december elejére megszülethet a jövő évi bérmegállapodás. Elmondta azt is, hogy van esély arra, hogy mindhárom területen - a minimálbér, a szakmunkás-bérminimum és a bérajánlás kérdésében - kompromisszumos megoldás szülessen az érdekegyeztető fórumon.

Összefognak a közlekedési szakszervezetek


Közös sajtóközlemény kiadása


A Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, a Közúti Közlekedési Szakszervezet,

a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete,

a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége alkotta Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) vezetői áttekintették a magyar közösségi közlekedés helyzetét és együttműködésük lehetőségeit.

KSZOSZ Kongresszus Balatonfenyvesen

2009.október 05-07.


szöveg

BKV Zrt. Balatonfenyvesi oktató centrumában tartották meg a KSZOSZ rendezésében a tagszakszervezetek vezetőinek továbbképzését és a KSZOSZ rendkívüli kongresszusát. A kiemelt szakmai programok már az első napon megkezdődtek.
programokból:

 • KSZOSZ tagszakszervezeteinek közös ülése.
 • Tagszakszervezetek külön elnökségi ülése.
 • ÁPB törvény, ÁPB működése.
  (előadója volt: Kordás László a Társadalmi Párbeszéd Központ vezetője.)

 • A program magába foglalta a 6-án megtartott KSZOSZ rendkívüli Kongresszusát is. Itt megválasztásra került az új elnök.
  KSZOSZ vezetésére Földényi György lett választva.
  Kongresszus választási bizottsága egyben társelnököket is választott.
  Székely Sándor (TESZ)
  Schumacher Ferenc (BKV)
  Dobi István (KKSZ)

  Alelnöknek Nemes Gábor (BKV) lett megválasztva, aki a Nemzetközi Kapcsolatokért felelős.
  Tagszakszervezetek:
 • TESZ

 • KKSZ

 • BKSZSZ

 • TDFSZ


 • az ábra nagyítható

  KSZOSZ vezetésének eredményes munkát kívánunk!

  Közlekedési Alágazati Párbeszéd Bizotság


  szöveg

  A Közlekedési Alágazati Párbeszéd Bizotságot, Dr. Gonda Zsolt főosztályvezető úr
  tájékoztatta az ÁPBT törvény végrehajtásáról.Napirenden volt még a 2009 évi Költségvetés és az ez évi programok.  ÁPB

  Közúti Közlekedési Alágazati Párbeszéd Bizottság

  Munkaadói oldal Munkavállalói oldal
  -MKFE, NIT, FUVOSZ, KKVSZ KKSZ, TESZ, ADU, KDSZSZ,
  KMSZ,
  Liga Közl.Sz. Ág.Szövetsége,
  NEHGOSZ
  VTDSZ
  TDFSZ

  TESZ vezetősége


  2009.szept.09-én a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete elnökségi ülést tartott a TESZ tárgyalójában.szöveg
  Székely Sándor elnök tájékoztatta a főbizalmikat az eddigi tárgyalások eredményéről,
  amit a vállalat vezetőivel folytatott. szöveg Kiemelte a bértárgyalás fontosságát,
  ami a közeli napokban fog befejeződni.Az ülés befejező pontjaként,
  egyeztetés történt az október elején megrendezendő küldöttgyűlésről. szöveg

  Kollegalításból Jeles...


  TESZ vezetősége elhatározta, hogy gyűjtést szervez.
  Illés László
  szöveg kollegánk, aki a diszpécsereknél teljesített szolgálatot, súlyosan lebetegedet. Átérezve ennek súlyát, ami ilyenkor anyagilag nehezedik a betegre és családjára, Egyeztetett a két szakszervezet és kérték a gyűjtés engedélyezését.
  Lajkó Ferenc Fuvarozási Vezérigazgató-helyettes engedélyezte, hogy a kollegák szándéka teljesülhessen és kifejezhessék László személye felé érzett szociális érzékenységüket. Jelesre vizsgáztak. A diszpécser szolgálat helységében elhelyezett ládában összegyűlt pénz összege 133020-Ft
  és 125-€uro, ami 2009.szeptember 2-án a TESZ irodában átadásra került a család részére.szöveg

  A Közúti Közlekedési Szolgáltatók Alágazati Párbeszéd Bizottsága


  szöveg

  2009. augusztus 14-i munkavállalói oldalülésén a Tagok


  a Munkavállalói oldal elnökévé

  Székely Sándort, a TESZ elnökét választották.Székely Sándort, a TESZ elnökét választották.

  2009. 05. 27-től 29-ig a Szállítási Dolgozók Európai Szövetsége (ETF) Portugáliában szövegPorta Delgadán tartotta harmadik kongresszusát.

  Magyar részről a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetségét
  Székely Sándor társelnöke, Verestóy Attila a TESZ tagja és Nemes Gábor KSZOSZ társelnöke képviselte. szövegA kongresszus küldöttei - 30 ország 320 szakszervezeti vezetője - az elmúlt 4 év európai munkáját értékelték. Főbb témák voltak: a gazdasági válság hatásai Európában, privatizáció, munkaidő, munkavédelem, szociális párbeszéd. A kongresszus újabb 4 évre Eduardo Chagast választotta az ETF főtitkárának.

  Székely Sándor TESZ elnök


  IRU díjátadás 2009
  A képek nagyíthatók!


  Képes beszámoló a nyugdíjas találkozóról:
  2009.05.16

  Napsütéstől ragyogó időjárás kíséretében telt a szombati nap Siófokon, TESZ üdülőjében. Az eseményt vidámság, jó hangulat és élménybeszámolók kisérték. Székely Sándor elnök a résztvevőknek felkínálta az üdülőben a pihenés lehetőségét, és aki ezt elfogadta vasárnapig élvezhette a pihenést. Mindenkinek köszönjük a megjelenését és jó egészséget kívánunk.
  TESZ vezetősége.  2009 Majális a Ligetben.


  Több ezer érdeklődő vett részt a Majálison . Hangulatos rendezvények mellett jó hangulatban szórakozó családok, vidámarcú gyermekek élvezték május első napját. Az időjárás is kedvezve az eseménynek, igen jó koncertek emelték a hangulatot. Képviseltette magát több szakszervezet, így jelen volt a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete is.

  KÖSZÖNTŐ | ELNÖKSÉG | TESZ | WABERER's | KÖZLEKEDÉS | GALÉRIA | WEBMASTER | Tartalom


  2009-2010 | satjani@freemail.hu